Чому люди масово скуповують гречку під час коронавірусу: називаємо 5 причин.

Ви помічали, що під час будь-якої кризи в магазинах в першу чергу скуповують всю гречку? Розповідаємо, чому це відбувається.

Гречка

1. Економічність У період криз та інших економічних катаклізмів населення стежить за цінами на гречку сильніше, ніж за курсом гривні. Не дивно, що зараз, під час пандемії коронавіруса, одним з перших продуктів у списку необхідного значиться саме ця крупа. Давайте підрахуємо, скільки обійдеться запас гречки на одну людину на період карантину — 14 днів. Стандартно на одну тарілку гречаної каші потрібно 80 грамів крупи, і якщо щодня з'їдати мінімум одну порцію, то виходить 1120 грамів за два тижні. Не забувайте, що зараз одна упаковка крупи важить не рівно один кілограм, а 900 грамів, тобто двотижневий запас обійдеться в суму 30-40 грн. - залежно від бренду і типу розфасовки.

Підписуйтесь на нашу сторінку у facebook.

2. Термін зберігання Стандартний термін зберігання гречаної крупи в герметичній упаковці — 2 роки. Але також є невеликі коректування, в залежності від вологості повітря і виду крупи.  А проділ (подрібнені ядра) зберігається менше: 14 і 18 місяців, відповідно. Зберігати гречку краще в темному, сухому приміщенні при вологості, що не перевищує 70 %, і температурі повітря 25 °C. Якщо не впевнені в герметичності заводської упаковки, пересипте крупу в щільно закриті банки для сипучих продуктів.
У готовому вигляді гречана крупа зберігається в холодильнику не більше трьох днів. Якщо не впевнені, що встигнете з'їсти зварену гречку, то її можна заморозити.

3. Варіативність Чого тільки з гречки не приготувати, крім традиційних гарнірів і каш: від сирного гречотто до солодкої випічки. Наприклад, можна робити борошно з гречки, яка набагато корисніша за  пшеничне: з неї можна пекти млинці, робити пасту і додавати в тісто для випічки. Також виходять гарні котлети з вареної гречки, з додаванням печеної картоплі, гірчиці, обсмажені в олії на сковороді. А ще з гречаної ядриці можна робити попкорн, казинаки і навіть морозиво.
Найпростіший спосіб приготування гречаної крупи: доведіть до кипіння 2 склянки підсоленої води, засипте в неї склянку гречки і варіть 15-20 хвилин на маленькому вогні під закритою кришкою. У процесі варіння не відкривайте каструлю і не перемішуйте кашу.

4. Користь Ця крупа, дійсно, дуже корисна. По-перше, тому що над нею не проводилися ніякі експерименти, пов'язані з генетичною модифікацією (як, наприклад, з пшеницею), і зерно, яке ми їмо сьогодні, практично нічим не відрізняється від того, що було пару тисяч років тому. Тільки от у продажу зараз, в основному, крупа, вже пройшла мінімальну термічну обробку парою, завдяки чому вона швидше вариться (не годину, а 20-25 хвилин) і довше зберігається. Порція гречаної каші наполовину покриває нашу щоденну потребу в клітковині, містить вітаміни групи В, мікро - і макроелементи: калій, магній, фосфор, марганець, мідь, селен і цинк. Для більшої користі додавайте в відварну або запарені гречану кашу вершкове масло — так ви отримаєте повний набір незамінних амінокислот.
До речі, скільки б ви не з'їли гречки — ніколи не отруїтеся, її можна їсти без обмежень вагітним жінкам і дітям.

5. Національна ідея. Багато хто думає, що гречка - наш національний продукт, але це зовсім не так. Батьківщиною цієї рослини є Північна Індія і Непал, звідки вона ще до нашої ери поширилася в Китай, Корею і Японію, а потім і в Середню Азію. В Європі гречану крупу почали вирощувати лише з кінця XIV століття. До речі європейці досі називають гречку татарської крупою. На Київську Русь гречка потрапила, звичайно, завдяки грекам, звідси і назва — грецька крупа, адже в інших країнах її іменували зовсім по-іншому: і чорним рисом, і чорною пшеницею, і сарацинским зерном, і букоподобным горішком. 

Читайте також: 20 причин чому інші витирають об вас ноги.

Джерело

Коментарі