Вагаєтесь, чи варто інколи голодувати? Японський вчений Йошінорі Осумі вважає, що все ж таки варто. Адже завдяки цьому ваш організм оновлюється та протистоїть процесу старіння. При цьому короткочасне голодування не тільки сприяє очищенню організму і швидкій втраті ваги, але і природному відновленню клітин і зміцненню імунної системи.
Як же не переборщити з голодуванням і витягти з нього максимум користі для здоров'я?
Голодування корисне для здоров'я |
Японський вчений Йошінорі Осумі (Yoshinori Ohsumi) отримав Нобелівську премію з медицини за дослідження механізму аутофагії — процесу, під час якого клітини частково “поїдають” себе, щоб залишатися здоровими. Відкриття Осумі проливає світло на можливість використання аутофагії для лікування різноманітніших захворювань.
Короткочасне голодування для імунітету - схвалено наукою.
Варто зазначити, що голодування активує автофагію ( з гр. φαγεῖν — поїдати та αὐτο — себе) — дослівно, “самопоїдання”. Цей процес відбувається в нашому організмі постійно, але кволо. Для сучасної людини він майже не знайомий. А все тому, що ми не уявляємо свого життя без жирної і висококалорійної їжі.
Автофагія потрібна для позбавлення від старих і пошкоджених частин. Періоди голодування допомагають нормалізувати баланс холестерину. Аутофагія бере участь в різних процесах: від боротьби з бактеріальними і вірусними інфекціями до відновлення клітин в розвиненому ембріоні.
Вищеописаний процес характерний однаково для людини і тварини. У ході досліджень проведених на мишах і на людях, фахівці позбавили піддослідних їжі, що помітно зменшило кількість лейкоцитів в організмі. Саме вони відповідають за боротьбу з хворобами. Однак падінням рівня лейкоцитів справа не закінується: цикл голодування призвів до природного "перезапуску" вироблення лейкоцитів.
Підписуйтесь на нашу сторінку у facebook.
Вплив короткочасного голодування на інші системи організму.
Короткочасне голодування спонукає організм запасатися цукрами, жирами і кетонами та руйнувати значну кількість білих кров'яних тілець. Кетони починають вироблятися, коли організм перетворює жир в енергію, вони є основними при втраті ваги.
Під час короткочасного голодування організм використовує жир як основне джерело енергії. Воно прискорює обмін речовин і поліпшує кишкову перистальтику, давши травній системі перепочити. Незначна перерва в прийомі їжі сприяє ефективному спалюванню калорій і відновленню правильного травного процесу.
Можна сказати, що короткочасне голодування подібне кнопці перезапуску для всього організму. Воно створює здорове середовище, де організм вчиться розпізнавати реальний голод. Коли людина їсть через кожні 3-4 години, її організм не розуміє, що таке справжній голод. Коли організм звільняється від процесу травлення на 12-24 години, він зосереджується на регенерації інших систем.
Вчені вияснили, що короткочасне голодування виводить з організму токсини і регулює роботу так званих фільтрів організму - печінки і нирок.
Тривалість голодування не повинно перевищувати 4 дні, а також необхідно збільшити об'єм вживаної води.
Читайте також: Топ-9 улюблених продуктів підшлункової залози.
Фото:Depositphotos.com/ 2mmedia
Коментарі
Дописати коментар