Як правильно завершити відносини – покрокова інструкція.

 Трапляється так, що з людиною ви розлучилися і вже давно не спілкуєтеся. Однак він міцно засів у вашому серці. Ви постійно думаєте про нього, мимоволі спливають спогади, пов'язані з ним, все ще подумки намагаєтеся довести йому свою правоту. І таким чином, витрачаєте свою життєву енергію на минуле, якого вже немає, на шкоду цим відносинам. Чому це відбувається і як це припинити, обговоримо в цій статті.

Як завершити стосунки

Для початку давайте з'ясуємо, що означає завершити відносини?

Коли ми розлучаємося з людиною, то пам'ять про стосунки залишається. І в цьому сенсі ми ніби продовжуємо контактувати з ним. Можна не підтримувати відносини впродовж кількох десятків років, але при цьому ніяк не вдається викинути їх з голови. Постійно спливають спогади, а найголовніше нагадування – це душевна біль, яка не проходить та, яку час не лікує. 

Підписуйтеь на нашу сторінку у facebook.

Відбувається це через те, що всі складні почуття, пов'язані з розлученням, не були прожиті. Багато чого залишилося недоговорено, недороблено, непочуто з цією людиною, а потреба в цьому залишилася. Такі незавершені почуття і дії забирають багато енергії і важким тягарем лежать на наших плечах.

Якщо періодично в теперішньому виникають думки, образи, фрази, слова, почуття, переживання, що відносяться до минулого партнера, то це означає, що відносини є незавершені. І є ризик, що привид минулого не дозволить зблизитися з новою людиною, відчути і по-справжньому зустрітися з нею.

Завершеними відносини можна вважати тоді, коли спогади про минуле не несуть емоційного заряду, ви пробачили і прийняли себе і колишнього партнера в цьому досвіді. Інтегрувавши ситуацію в свій безцінний досвід, ви можете в будь-який момент дістати з пам'яті спогади і з вдячністю розповідати про це.

Як цього досягти? Необхідно пройти 4 кроки

1. Договорити

Корисно висловити свою версію ситуації, що сталася. Важливо розуміти, що своя думка може сприйматися правильною для вас, але не істиною щодо ситуації в цілому і щодо партнера. Тому не зайвим буде дати можливість висловитись і іншій стороні, почути іншу точку зору

2. Доспитати

Задати питання, якими ви мучитеся і, нарешті, отримати відповіді. Можливо, з відповідями з'являться нові питання. Такий рух може привести до іншого розуміння ситуації і іншого ставлення до себе і партнера. Цикл замикається, коли запитань більше не залишиться. Тут є можливість подивитися на ситуацію не тільки з власної позиції, але і з позицій партнера.

3. Попросити пробачення

Важливо розуміти, що в розриві відносин є і ваша участь, усвідомлена чи ні, але яка заважає, перш за все, прийняти себе в цьому досвіді. У стосунках завжди двоє учасників і результат залежить від обох. Завжди є за чим шкодувати і просити пробачення. Ви обоє щось робили неправильно. З того, що було візьміть свою частину відповідальності на себе, тобто те, що від вас залежало і на що ви могли тоді вплинути. І це і буде те, за що варто попросити прощення. Решта – це вина партнера і його відповідальність, як він з цим вчинить.

4. Подякувати

Ваші стосунки були цінними для вас обох і важливо зберегти цю цінність, дозволити їй бути. Пережитий досвід повинен зайняти гідне місце всередині вас, наповнити життєвою мудрістю. Кожна людина не просто так зустрічається на нашому життєвому шляху. Можливо, зустріч з цією людиною дозволила вам розібратися в собі і звернути увагу на те, що необхідно змінити в характері, поведінці, реакціях.

Всі етапи можуть супроводжуватися сильними емоціями, пов'язаними з переживанням втрати. Дуже важливо не заглушати, відмахуватися від них, а дозволити собі висловити всі почуття. Важливо розуміти, що почуття виникають незалежно від нашої сили волі і від того хочемо ми цього чи ні. Почуття народжуються для того, щоб бути прожитими.

Звичайно, корисніше буде виконати вищеописані кроки з тим, кому вони адресовані. Варто спробувати домовитися про особисту зустріч та поставити остаточну крапку безпосередньо. Можна зателефонувати або написати повідомлення давньому партнерові, з виразом всього того, що ви переживаєте.

Тут важливо висловлюватися не у формі претензій і звинувачень, а висловлювати свої почуття і думки від свого імені. Образи і звинувачення переведуть швидко розмову в площину судді і обвинуваченого, де кожному доведеться доводити свою правоту, звинувачуючи у всіх смертних гріхах іншого.

З такої позиції неможливо поглянути на те, що відбувалося тверезо, неможливо прожити почуття, так як вони постійно будуть підживлюватися звинуваченнями. І якщо ви відчуваєте, що адекватної розмови не вийде – партнер не підтримає вас у цих намірах, то корисніше буде шукати інші варіанти завершення відносин.

Тоді має сенс вдатися до техніки самодопомоги. Для багатьох написати лист є кращим способом позбутися негативної енергії. У листі напишіть всі свої претензії до давнього партнера, а також усі ті негативні емоції, які він/вона у вас викликає. Постарайтеся висловити всі свої переживання, які довго тримали глибоко в собі.

Можна техніку написання листа використовувати в кілька етапів. Так на наступний день знову написати лист, де можна виплеснути на папір, все, що ще залишилося до колишнього партнера.  На третій день написати лист, проаналізувавши, який урок ви винесли з даної ситуації?  Як покращилося ваше життя завдяки цьому чоловікові?

 На завершення бажано знищити дані написані вами листи. Можна їх, наприклад, порвати або спалити.  Такі дії є відмінним ритуалом очищення, позбавлення від негативної енергії. А наша підсвідомість дуже любить подібні символічні дії.

 Якщо і цей варіант завершення відносин вам здається недоречним, то можна звернутися за допомогою до психолога.  Коли почуття не відпускають, то корисніше розглянути їх докладніше, зрозуміти природу і потребу, заховану за кожним з них. В результаті такої роботи, як правило, приходить стан звільнення і легкості.

 Важливо вчитися завершувати грамотно відносини.  Для цього необхідно пережити свою втрату, договорити і доспитати, все, що залишилося в душі, попросити прощення за свої помилки і подякувати за все хороше, що було для вас в цих відносинах.  Це процес, на який може піти певний час.

 Коли ви будете готові сказати своєму колишньому партнеру слова подяки, значить ви взяли від долі цей досвід, ставите остаточну крапку в тих відносинах, і більше не будете перейматися минулим. 

Читайте також: Жіноча поведінка, яка псує чоловіка.

Джерело  Фото Pixabay

Коментарі