Чим корисний відвар з шипшини.

Плоди шипшини, здавна використовуються при лікуванні широкого спектру захворювань. Настої рослини допомагають при проблемах з травленням, серцем, судинами, шкірою і багатьма іншими. Є відомості, що шипшина має протиракову дію. Все це дає підстави вводити напої з шипшини в свій раціон.

Користь шипшини


Природа дарує людині свої багатства, які здатні лікувати та зміцнювати здоров'я. Серед цінних рослин особливе місце займає шипшина. Це кущ, плоди якого активно застосовуються як у народній, так і професійній медицині. В терапевтичних і профілактичних цілях використовують плоди шипшини – ягоди. Спектр застосування продукту досить широкий: від дерматологічних проблем до онкологічних захворювань. Але не слід забувати, що, як і всі продукти, шипшина має ряд застережень до вживання.  

Як правильно приготувати відвар з шипшини
Для приготування відвару з шипшини візьміть 3 ст. л. сухих плодів і залийте 1 літром окропу. Перед приготуванням, плоди слід промити і подрібнити. Настоювати в термосі або кастрюлі накритій кришкю 12 годин. Приймати потрібно за 30-40 хв. до їжі. До відвару додають мед за смаком.

Підписуйтесь на нашу сторінку у facebook.

 Позитивний ефект ягід шипшини на здоров'я. 

Зміцнення імунної системи У складі плодів шипшини є висока концентрація вітаміну С. Тому введення в раціон напоїв на основі шипшини – вдалий вибір для зміцнення імунної системи.
Вітамін С відіграє важливу роль при стресах, пов'язаних із запаленнями. Присутні в плодах флавоноїди і дубильні речовини мають противірусний, антибактеріальний і протизапальний ефект. Хімічні сполуки у складі шипшини формують кишкову мікрофлору, несприятливу для патогенних мікроорганізмів.

Терапія артриту Якщо щодня вживати шипшину сорту Rosa canina, результатом буде зниження симптомів артриту. Шипшина покращує хемотаксис – транспортування імунних клітин в тканину.

Терапія злоякісних новоутворень Ряд досліджень свідчить, що шипшина – природний засіб проти певних видів онкології (наприклад, злоякісних новоутворень молочної залози).

Профілактика хронічних недуг Шипшина має в своєму складі біоактивні речовини: феноли, аскорбінова кислота (вітамін С), бета-каротин, дубильні речовини, пектини. Зазначені складові сприяють зниженню окисного стресу, провокуючого хронічних недуг (та онкології - теж). Флавоноїд тирозид у складі шипшини має яскраво виражену протизапальну дію. Каротиноїди гальмують процес поширення ряду пухлин в організмі, так як мають протизапальний і антиоксидантний ефект. Лікопін у складі ягід шипшини має протипухлинну активність. Останній активує міжклітинні зв'язки, запобігаючи ріст злоякісних новоутворень.

Зниження холестерину Систематичний прийом шипшини знижує показник холестерину в крові. Шипшина виступає безпечною альтернативою проти медикаментів (статинів), які демонструють ряд побічних ефектів.
Зміцнення серцево-судинної системи.

У складі шипшини є гіперозид, рутин, кверцетин, які оптимізують функції серцево-судинної системи. Гіперозид, наприклад, сприяє засвоєнню мінералу калію (К), необхідного для живлення серця і регуляції його функцій.

Рутин зміцнює капіляри. Інші вітаміни і мікроелементи, флавоноїди і каротиноїди, благотворно впливають на вироблення кров'яних тілець, затримують формування тромбів, знижують вірогідність ішемічної хвороби, атеросклерозу, інфаркту міокарда.

Терапія цинги Зазначений вже вітамін С у складі шипшини сприяє синтезу білка колагену. Останній має безліч різновидів і формує всі сполучні тканини в організмі. Вітамін С знижує будь-яке запалення і зміцнює імунну відповідь, тому він оберігає від цинги.

Підтримка при цукровому діабеті Конкретні дози шипшини здатні знижувати показник цукру в крові. Лабораторні дослідження на мишах, які отримують шипшина, виявили, що у тварин виникла толерантність до глюкози.

Для печінки і нирок Активні хімічні сполуки у складі ягід шипшини надають розсмоктуючий ефект на камені в нирках. Зазначені речовини також діють як жовчогінні та сечогінні. Вітаміни, присутні в плодах, регенерують тканини печінки, виводять надлишок жирів.

Інші переваги Шипшина найбільш часто заварюють як чай, що оптимізує кровообіг в організмі. Вітамін С гарантує гарний стан кровоносних судин.
Тривале застосування шипшини практикується при терапії такого серйозного захворювання, як туберкульоз. Також прийом шипшини допомагає подрібнювати і виводити камені при жовчнокам'яній хворобі. Плоди рослини застосовуються в якості профілактики малярії.

Шипшина для жінок

При вагітностіВідвар з ягід шипшини оптимізує склад крові та її циркуляцію. Зазначений напій виступає дієвою профілактикою залозистої анемії (недокрів'я) у матері і майбутньої дитини. Рослина прибирає набряклість і послаблює позиви до блювоти при важкому токсикозі. Також вживання шипшини благотворно діє на внутрішньочерепний і артеріальний тиск, знімає головні болі.

При лактації Напої з шиповниковых плодів активують виробництво грудного молока.

Для шкіри. Поліпшення стану шкіри Шипшинове масло проникає глибоко в шкіру, надає їй живлення і зволоження. Вітамін С активує синтез колагену і робить зморшки менш помітними. Вітамін А у складі шипшини збільшує відсоток вологи в шкірі.Важливий інгредієнт - жирні кислоти в шипшиновій олії лікують і вирівнюють рубці, сприяючи регенерації шкіри.

Для волосся. В якості бальзаму В олії з плодів рослини присутні гліцерин, вітаміни, бета-каротин, важливі для здоров'я шевелюри. Олія зволожує і зцілює шкірний покрив голови. Волосся будуть слухняними, блискучими. Масло особливо корисно для волосся, схильних до численних окрашиваниям, сушінням феном, завивкам.

Для чоловіків. При проблемах передміхурової залози Шипшина виступає засобом для лікування простатиту. Плоди рослини прибирають запалення передміхурової залози. Рецепт при простатиті: приготувати відвар плодів, ввести 15 г глоду, відправити на водяну баню на 30 хвилин. Приготований настій вжити протягом доби, розділивши на три порції.

Шкідлива дія і протипоказання Небажані ефекти шипшини: нудота, судомні явища в ділянці шлунка, діарея, блювання, запор, печія, головний біль, порушення сну. Щоб уникнути небажаних симптомів, слід в обов'язковому порядку дотримуватися дозування.

Погано поєднується з медикаментозними препаратами Не слід вживати шипшину в комбінації з наступними ліками: аспірин, трисалицилат холіну, сальсалат, варфарин, флуфеназин. Рослина послаблює терапевтичний ефект зазначених медикаментів.

Надлишок вітаміну С Надлишок вітаміну С може провокує формування каменів у нирках. Також цей вітамін може подразнювати слизову оболонку шлунка, з цієї причини особам, страждаючим гастритом/виразкою має сенс мінімізувати застосування продукту.

Не рекомендований при конкретних недугах Шипшину не слід включати в раціон особам, які страждають на гемохроматоз, таласемією, ендокардитом, алергією на цитрусові.  При зазначених захворюваннях відвар шипшини показаний виключно з дозволу вашого кардіолога.

 Тривале вживання напоїв з шипшиновий ягід може спровокувати дисфункції печінки.

 Негативний ефект для емалі зубів Концентровані відвари і настоянки з плодів рослини можуть поступово руйнувати емаль зубів.  Після вживання зазначених напоїв рекомендується полоскати порожнину рота чистою водою.

 Не рекомендується при тромбоутворенні Шипшина має властивість зупиняти кровотечі і надавати в'язкість крові.

 Зниження артеріального тиску Продукт має властивість знижувати кров'яний тиск.  При наявності гіпотонії не слід вживати напої з шипшини.

 Безперечна користь шипшини для здоров'я дає підставу вводити настої та чаї з його плодів в свій раціон. Однак, слід дотримуватися запобіжних заходів і не перевищувати дозування, тим більше, якщо ви страждаєте недугами, зазначеними вище. 

Читайте також: Ні в якому разі не починайте стосунки з такою людиною.

 Джерело

Коментарі