Чим небезпечний грип: збудники, симптоми, профілактика.

Чим небезпечний грип. У Центрі громадського здоров'я МОЗ підготували прелік заходів при захворюванні грипом і ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією).

Грип і ГРВІ 

Грип і ГРВІ в чому різниця.  

Грип розпочинається як правило раптово і перебіг йог гострий, з'являється висока температура (40 градусів), болять очі, відчувається ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах.  

Для ГРВІ - характерний поступовий початок і відчувається загальна слабкість, невисока температура (37 градусів), нежить, закладений ніс.


  Симптоми та перебіг Грипу

Наскільки грип пройде легко чи будуть ускладнення залежить від:

-наскільки сильний імунітет,

-штаму вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть призвести до ускладнення,

-наявність хронічних захворювань;

-генетичні особливості організму.

 Особливо важко вірусні захворювання проходять у маленьких дітей та літніх людей, у так званої, групи ризику. Поєднання цих факторів впливає на те, що одні люди хворіють грипом без прояву зовнішніх симптомів, а у інших людей виникають ускладнення що може стати причиною смерті.  

Підвищена температура до 38 градусів є нормальною реакцією організму на хворобу. Висока температура дозволяє боротися з інфекцією та поступово одужувати. Температура вище 39 градусів є небезпечною, тому її слід збивати. Інші симптоми грипу як головний біль, ломота у м’язах і суглобах, втрата апетиту, нудота, кашель. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до декількох тижнів. Не потрібно займатись самолікуванням - при появі перших проявів  звертайтесь до свого сімейного лікаря.

Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах, що має здатність викликати важкі форми захворювання. Для грипу характерною ознакою є кашель. За рахунок ураження епітелію, інші віруси мають повний і безперешкодний доступ до легень, що може закінчитись бронхітом або запаленням легень. 

 Рекомендовано проводити щорічну вакцинацію проти грипу. Одне щеплення захищає протягом усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Збудники, симптоми ГРВІ

Оскільки існує багато різних вірусів-збудників ГРВІ. Ці віруси дуже активні у холодні пори року та в основному вражають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, а також вуха, носа, горла тощо.

Найпоширенішими збудниками ГРВІ є риновірус. Цей вид вірусу розмножується в порожнині носа, провокуючи місцеве запалення. Перш за все з’являються такі симптоми ГРВІ як нежить, закладеність носа, біль у горлі. ГРВІ прогресує кілька днів, а потім людина самостійно одужує без спеціального лікування. Дуже важливо не займатись самолікуванням, а звернутись до терапевта чи педіатра. 

Ускладнення ГРВІ – це зазвичай запалення носових ходів та середнього вуха. ГРВІ може стати причиною або посилити симптоми деяких хронічних захворювань дихальних шляхів, таких як астма.


Профілактика грипу та ГРВІ

-Їжте продукти багаті вітаміном С: цитрусові, солодкий перець, лимон, грейпфрут, ківі. Природні антибіотики: часник, цибулю. Кисломолочні продукти, сири, відварну рибу, яловичину, моркву зі сметаною, родзинками або курагою. Вітаміни А, С, цинк та кальцій, що містяться в цих продуктах, попереджають застуди і полегшують їх лікування.

- Пийте багато рідини до 2-3 літрів. Це можуть бути чаї з калини, малини, вода  з лимоном.

 -Тримайте ноги в теплі і сухості, уникайте переохолодження. Якщо все ж ви промочили ноги, пропарте їх у гарячій воді і одягніть вовняні шкарпетки.

-Вранці і ввечері промивайте пазухи носа і полощіть горло сольовим розчином. Полощіть горло також відваром ромашки або евкаліпта.

-Коли немає сильного вітру, одягніться тепліше і гуляйте, дихаючи свіжим повітрям. Це допоможе зміцнити імунітет.

-У період епідемій грипу, збираючись на вулицю, одягайте марлеву пов'язку. Якщо поруч чхають і кашляють, закрийте ніс і рот хусткою. 

- Уникайте місць скупчення великої кількості людей.


Небезпечні симптоми при яких треба викликати швидку

Телефонуйте 103, якщо з’явились наступні ознаки:

-задишка,

-висипи на шкірі,

-кровохаркання,

-синюшний відтінок шкіри,

-блювання та пронос,-аритмія,

-біль в грудях,

-сповільнений пульс,

-порушення свідомості,

-судоми

Ці симптоми ігнорувати ні в якому разі не можна. Продовжуючи лікування вдома небезпечним є розвиток ускладнень,  які можуть призвести до смерті хворого.Будьте здорові і бережіть себе. 

Читайте також: Топ-9 улюблених продуктів підшлункової залози.

Коментарі