Таємниці Форту Буаяр: цікаві факти про які ви не знали.

Влітку 1990 року у Франції в ефір вийшов перший сезон захоплюючої гри Форт Буаяр. Знайти ключі, відгадати загадки і повернутися зі скарбом - основні складові гри. Сьогодні телевізійна гра Форт Буаяр набула неймовірної популярності не тільки у Франції, але і у всьому світі.

Форт Буаяр Україна

Коли проходять зйомки?

Для зйомок вибрано період з кінця березня по кінець липня, для того щоб уникнути штормів і застати максимум сонця. Навесні технічна команда знімальної групи позбавляється від збитку, нанесеного взимку і від наслідків вогкості. Наприклад, форт грунтовно очищають від зеленого моху, який швидко поширюється на всю підлогу і стіни.Першою у форт приїжджає французька команда. Як тільки з неї знятий останній епізод, форт починають відвідувати нові групи учасників, на цей раз іноземні. Зміна команд відбувається постійно до кінця липня.

Форт Буаяр знімався в кіно

Форт вперше з'явився на екрані ще до того, як була придумана телевізійна гра. І сталося це не на телебаченні, а у великому кіно. Форт став одним з місць зйомок фільму «Шукачі пригод» французького режисера Роберто Енріко. Фільм вийшов на екрани в 1967 році.

Чи існує насправді скарбниця?

Скарбниця Форту Буаяр

Незліченні скарби форту – найголовніший міф, покладений в основу концепції телегри. Адже Форт це ні що інше, як стратегічний об'єкт, фортифікаційна споруда. Звідки тут взагалі золото? Це плід фантазії творців гри. Ніякої скарбниці в форті ніколи не було. Створена художником-оформлювачем, вона була задумана в 1989 році для першого сезону гри. Споруда, з якої сипляться золоті боярди у фіналі – це декорація. Стіни скарбниці обшиті пластиком, що імітує кам'яне покриття. Кожен рік, вона відбудовується наново перед новими зйомками.У 1991 змінився архітектор скарбниці — на підлозі виник гігантський алфавіт. Він служить для створення кодового слова фінальної загадки. Тоді ж з'явилася золота голова тигра і фонтан. Якщо кодове слово підібрано правильно, голова тигра повертається, спрацьовує спеціальний пристрій і на майданчик починають сипатися золоті монети.

Кому належить форт?

Побудований форт виявився французькій владі не дуже потрібен. У XX столітті протягом кількох десятиліть він стояв у запущений і руйнувався. У 1962 році було прийнято рішення продати Форт з аукціону. Так напівзруйнована будівля форту стала власністю лікаря Еріка Ерта. Однак, щоб «привести форт в порядок», потрібні були великі гроші. Відновити Форт Ерт не зміг. Можливо, будівля так би і зруйнувалася, перебуваючи у власності стоматолога, якщо б на нього не звернув увагу телепродюсер Жак Антуан. Він викупив його у 1988 році, а потім продав за символічну плату в 1 франк французькій владі. Почалися зйомки пригодницької гри і її різні зкордонні версії. В результаті будівлю вдалося врятувати.Між 1914 та 1989 роками у форті не проводилося жодних відновлюваних робіт або реконструкції будівлі. Стан форту викликав серйозну небезпеку. В даний час Генеральна рада департаменту виділяє від 200 до 300 тисяч євро щорічно на підтримку його в хорошому стані.

Хто ховається під маскою батечка Фура?

Батечко Фура — зберігач форту з довгим сивим волоссям та бородою, його ім'я співзвучно з назвою прилеглого села Фура. У міфології ігри взимку він охороняє форт, а влітку приймає учасників і загадує їм загадки. З 1991 року його грає комік Ян ЛеГак, якому 62 роки. У 2004 році знімався єдиний український сезон гри «Форт Буаяр». Українського батечка Фура звали Мудрий Мольфар, його зіграв актор Богдан Ступка.

Чи існують темниці насправді?

Форт Буаяр був побудований для захисту від ворожих рейдів між островами д'Е і д'Олерон. З 1871 року він став в'язницею.  Будова 68 метрів в довжину і 20 метрів заввишки налічує 66 казематів або темниць, розташованих на трьох рівнях.  Площа камери від 20 до 30 кв.м.  У передачі учасники, які не встигли вийти з кімнати за відведений час, надсилаються в камеру будь-ким з персонажів гри.

Що відбувається з тваринами під час зйомок?

У передачі "Форт Буар" ми постійно бачимо велику кількість тварин, які використовуються як для випробувань, так і просто для створення відповідного антуражу. В кадрі з'являються павуки-птахоїди, скорпіони, жаби, щурі, таргани, мухи... Під час зйомок великі тварини знаходяться під контролем декількох дресирувальників і поміщені у спеціальні клітки. Після зйомок тварини покидають форт. Їх дресирувальниця, Монік Анжон, грає Фелиндру в Форіт Буаяр.Тропічні тварини весь рік перебувають під наглядом Карім Дау, керуючої одного невеликого магазинчика в Парижі.

Що відбувається з фортом взимку?

Найвідоміша пам'ятка департаменту Шарант-Марітім, Форт Буаярр ніяк не використовується за межами знімального періоду, тобто з серпня по квітень. Форт залишається порожнім, без охорони, і стає притулком для чайок і інших птахів. Повз форт проходить морське сполучення між островами д'Е і д'Олерон. А ось до 1989 року форт можна було відвідувати абсолютно вільно.

 Як можна дістатися до форту?


 

До Форту Буаяр, що знаходиться у відкритому морі в 9 км від берега, можна дістатися тільки на човні.  Знімальна група і учасники передачі пливуть на різних суднах. Після 1945 року гавань, куди могли пришвартуватися судна і яка перебувала в декількох метрах від форту, була зруйнована в результаті припливу, а також відсутність будь-якого догляду за фортом. Після 1989 року була сконструйована платформа (по типу нафтової по ширині будови) для висадки пасажирів та матеріалів.  У разі поганої погоди і особливо штормів, хвилі можуть досягати висоти стін форту.  У такому випадку доступ до форту можливий тільки на вертольоті.


 Важливі дати в історії Форту Буаяр 

7 липня 1990 року - перший випуск передачі "Ключі від Форту Буаяр".  Провідними стали Патріс Лаффон, Марі Талон і Софі Даван.  Імена учасників були приховані.
 1993 р. - Серед учасників починають систематично з'являтися знаменитості.

 2000 р. - Жан-П'єр Кастальді стає основним ведучим передачі.

 2003 р. - Олів'є Мінн став основним оповідачем гри.

Українська версія Форту Буяар відбулась у 2004 році і проіснувала лише один сезон. Ведучими стали актор Григорій Гладій і Віта Смачелюк. Мудрого Мольфара зіграв Богдан Ступка. 

Сьогодні телегра Форт Буаяр завоювала популярність по всьому світу. Її поправу можна назвати довгожителем, адже виходить вона вже 30 років. 


Коментарі