 |
Як приготувати глінтвейн |
Глінтвейн в перекладі з німецької – "палаюче вино". Глінтвейн - гаряче вино зі спеціями, ідеальний зимовий напій, здатний зігріти не тільки тіло, а й душу. Ковток гарячого ароматного глінтвейну прожене геть тугу і смуток, створить потрібний настрій для романтичної вечері з коханим або для веселих посиденьок в компанії друзів.
Глінтвейн – улюблений зимовий напій мільйонів. Особливою популярністю він користується у жителів країн Європи; в Німеччині, Чехії, Угорщині, Австії глінтвейн – така ж частина різдва, як ошатна ялинка, фігурні пряники і святкові базари.
До того ж, "палаюче вино" – прекрасний засіб від застуди. А як же приємно, готовий глінтвейн перелити в термос і взяти з собою на природу! А ще краще приготувати зігріваючий напій прямо на багатті в казанку. Після прогулянки на морозному повітрі це буде просто бомба!
Як приготувати класичний глінтвейн
Для приготування глінтвейну знадобиться легке червоне сухе або напівсухе вино з вмістом спирту 8,5 до 12,5%. Використання витриманих дорогих вин є ознаою поганого смаку. У класичній рецептурі на 7-8 порцій глінтвейну беремо літр вина, 150 грам води, 7 бутонів гвоздики, 0,5 чайної ложки меленого мускатного горіха, 100-150 грам цукру. Пакетик готових спецій для глінтвейну можна без проблем купити в супермаркеті або зміксувати самому. Обов'язкові складові глінтвейну - кориця і гвоздика. Також можна додати мускатний горіх, імбир, кардамон, шафран, коріандр, бадьян, запашний перець горошком, лавровий лист.
Спеції, які ви використовуєте, не повинні бути меленими. Від мелених спецій вино стає каламутним і в ньому з'являється осад, який може зіпсувати весь напій, тому краще використовувати цілі спеції. В якості додаткових інгредієнтів можна використовувати мед, найрізноманітніші фрукти та ягоди. Цитрусові - лимон, мандарини, апельсини, грейпфрути. Сміливо можна додавати в глінтвейн і сухофрукти - сушені яблука та груші, курагу, родзинки, інжир. Іноді в глінтвейн додають коньяк, ром, лікери, але лише в такій кількості, щоб надати напою особливий аромат. Глінтвейн потрібно пити гарячим. Найкраще з високих келихів – так він повільніше остигає.
Щоб спеції повною мірою передали свій смак і аромат, а вино від випаровування не втратило зайву кількість спирту, спочатку кип'ятимо спеції з водою, без додавання вина. Наливаємо воду в емальовану каструльку або турку, додаємо спеції і на слабкому вогні доводимо до кипіння. Після закипання даємо воді покипіти ще 5-7 хвилин до появи характерного пряного смаку. Потім в ємність з водою вливаємо літр вина, додаємо цукор і вибрані за смаком додаткові інгредієнти. Постійно помішуючи, на слабкому вогні нагріваємо вино приблизно до 65-70 градусів, але не більше! Глінтвейн ні в якому разі не потрібно кип'ятити, щоб не було інтенсивного випаровування спирту і появи у вині шкідливих для здоров'я домішок.
Глінтвейн це не тільки дуже смачний, але ще і корисний напій. Він позбавить вас від кашлю та застуди, знімить напругу,допоможе відновитися після інфекційних захворювань.
Настоюємо глінтвейн 10-15 хв, проціджуємо через металеве ситечко, розливаємо у ємності. Додаємо за бажанням шматочки фруктів і насолоджуємося, попиваючи напій невеликими ковтками.
Фото pixabay
Коментарі
Дописати коментар